Spawn & zwarte koffie

Over schrijven en de Valentijnwedstrijd in 2018 en 2019

Ik heb weinig ervaring met het schrijven voor volwassenen; mijn hart ligt namelijk bij kinderboeken. En toch… af en toe kom ik op een verhaalidee dat voor kinderen niet geschikt is.

Maar kan ik wel schrijven voor volwassenen?
Een schrijfwedstrijd leek me een goede oefening om hierachter te komen.

In 2018 kwam mijn verhaal Zwarte koffie ook goed naar voren in de schrijfwedstrijd. Daarnaast kreeg ik goede feedback van de juryleden. In 2019 keek ik daarom naar mijn verhaal van 2018 en nam ik het juryrapport erbij. Wat moest ik verbeteren? Waar lagen mijn sterke en zwakke punten? Ik investeerde er nog meer tijd in, liet het verhaal aan meerdere mensen lezen, bleef het verbeteren en las het wel honderd keer door. Uiteindelijk was ik trots op Spawn, het verhaal dat werd zoals ik het had bedacht.

Maar dat ik won, kwam voor mij als een (fantastische) verrassing.

Dit betekent niet dat ik uitgeoefend ben – integendeel. Dit betekent dat ik in mijn schrijfhart ook ruimte heb voor korte verhalen, romantische verhalen, andere verhalen. En hoe meer manieren van verhalen schrijven ik onder de knie heb, hoe meer verhalen ik kan schrijven – en dat is wat ik het liefste doe.

De wereld bestaat uit verhalen, schreef ik ooit. Ik denk dat de wereld ook bestaat voor verhalen. Mijn levensdoel is zoveel mogelijk verhalen schrijven die je wat doen. Mijn dank gaat uit naar de jury die in Spawn zo’n verhaal herkende. Ik hoop dat er heel veel mensen van kunnen genieten.

De jury over Spawn

Wauw, wat een fantastisch mooi en goed geschreven verhaal!

Het zou verboden moeten zijn om juryleden aan het huilen te maken.

Oef… dat kwam wel even aan, dat verhaal van jou. Blijf daar maar eens nuchter onder.

Het is origineel, indrukwekkend en vooral ontroerend.

Online lezen

  • Spawn (hoofdprijs schrijfwedstrijd Valentijngenootschap 2019
  • Zwarte koffie (schrijfwedstrijd Valentijngenootschap 2018)

Lekker gelezen? Je kunt een vrijwillige bijdrage leveren via bunq.me/Maresa.

Liever in ander formaat? Tegen een kleine vergoeding kun je via lekkerlezen@maresajacobse.nl een e-bookversie van de verhalen opvragen (PDF, Word of ePub).