Waar en hoe kun je het beste een boek schrijven?

Schrijf je het beste een boek met de hand of gaat het sneller en beter op de computer of de tablet? In welke omgeving kun je het beste een boek schrijven?

 

Omgeving

Met de hand of digitaal schrijven? En in welke omgeving?
Met de hand of digitaal schrijven? En in welke omgeving?

Een geschikte omgeving is voor iedereen anders. Waar de één behoefte heeft aan absolute rust, wil de ander juist geluid en mensen om zich heen.

Als schrijver heb je soms ook andere behoeftes als je in een andere fase van je boek zit. Zo kan het zijn dat je vlak voor de deadline (als je bijvoorbeeld aan de uitgeverij hebt beloofd dat je boek snel af moet zijn) op een rustige plek wilt werken, terwijl je als je net aan een boek begint een inspirerende, drukke plek opzoekt. Dit kan een openbare ruimte zijn, zoals een park of een station.

Om erachter te komen wat voor jou werkt, kun je experimenteren. Schrijf eens in de bibliotheek – op papier, op een tablet, of op je telefoon. Schrijf een keer in het park, op een kladblok of juist op je laptop. Je komt er na een tijdje achter waar jij het beste kunt schrijven.

 

Digitaal schrijven

Met mobieltjes, tablets en computers kun je tegenwoordig alles. Ik gebruik bijvoorbeeld zelf vaak mijn telefoon als ik tijdens het hardlopen opeens een idee krijg. Dit idee typ ik in een mailtje naar mezelf en dan verstuur ik het. Zo kan ik het later gebruiken en vergeet ik het niet.

Ook als ik ’s nachts inspiratie heb wil ik dit ergens opschrijven. Soms neem ik dan een geluidsfragment op dat ik naar mezelf stuur of opsla. Andere keren stuur ik een mailtje of schrijf ik het op papier.

Even snel een nieuw idee uitwerken en opsturen - handig voor later!
Even snel een nieuw idee uitwerken en e-mailen!

Als ik eenmaal een verhaal uit ga werken, doe ik dit via de computer. Het komt ook voor dat ik delen van een boek op mijn tablet typ – en soms zelfs op mijn telefoon. Het ligt er eigenlijk net aan wat ik op dat moment bij me heb. Toch typ ik zelf het makkelijkste op de computer.

Digitaal schrijven heeft als voordeel dat je altijd een back-up kunt maken en dat je teksten overal kunt bewerken. Omdat ik heel snel kan typen vind ik het extra fijn om dit te doen – met de hand schrijven gaat me dan te langzaam. Om deze redenen schrijf ik dus bijna altijd digitaal.

 

Speciale software

De meeste auteurs typen in programma’s als Word of Pages. Daarnaast heb je speciale schrijfsoftware. Scrivener is daar een voorbeeld van. Het programma kost 49 Amerikaanse dollar en is daarmee niet altijd geschikt voor de beginnende auteur zonder budget. Toch zijn er steeds meer schrijvers – ook die van blogs – die het programma gebruiken. Het programma heeft een gratis proefperiode, zodat je het kunt uitproberen.

In Scrivener heb je veel mogelijkheden voor het schrijven van je boek. Zo kun je af en toe vijf korte fragmenten van je boek schrijven en die later samenvoegen. Ook kun je notities maken en als je voor een boek research moet doen, kun je alle feiten in een split screen naast elkaar houden. Zo heb je dus de nodige informatie bij de hand tijdens het schrijven. Tot slot kun je van elk verhaal dat je schrijft gelijk een e-book-formaat maken.

 

Met de hand schrijven

Ook nakijken kan met de hand.
Ook nakijken kan met de hand.

Je zou denken dat met alle voordelen van digitaal schrijven je helemaal geen pen en papier meer nodig hebt. Toch blijkt dit niet zo. Er zijn veel auteurs die hun verhaal altijd eerst op papier uitwerken – soms helemaal, soms deels. Ook schrijven veel mensen hun ideeën los op.

Er zijn bovendien voordelen van schrijven met de hand. Zo blijkt uit onderzoek van Virginia Berninger dat kinderen die met de hand schreven veel meer opschreven en op meer ideeën kwamen. Die kennis zou je dus kunnen gebruiken als je een keer weinig inspiratie hebt.

Een tweede voordeel van schrijven met de hand is dat je er langer over doet. Hè, is dat een voordeel? Ja, want dat betekent dat je langer na moet denken over wat je schrijft. Tot slot kun je woorden doorstrepen in plaats van ze weg te halen. Misschien komt een weggehaald woord of een doorgestreepte zin later nog een keer van pas.

Tot slot: als je met de hand schrijft, word je minder snel afgeleid. Op een computer, tablet of telefoon kun je nog altijd even naar social media of check je je mail of berichten. Op papier doe je dat minder snel.

Zoals gezegd blijft het persoonlijk wat je voorkeur heeft. Het is natuurlijk wel slim om alles eens te proberen. Pas dan weet je of je de manier van schrijven handig vindt!

 

Waar en hoe kun je het beste een boek schrijven?

Conclusie: overal! De inspiratie zit uiteindelijk in je hoofd. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je altijd iets bij je hebt om te schrijven of te typen. Daarbij is het aan jezelf of je liever schrijft of juist liever typt.

 

writing-923882_1920

 

Waar en hoe schrijf jij het liefst?