Over echte meisjes en echte jongens
Heb je de nieuwste Britt aan de bal al gelezen? Hij is deze week uitgekomen! Ik heb een kort nawoord geschreven dat niet in het boek staat, maar dat je exclusief hier op maresajacobse.nl kunt lezen. Waarschuwing: als je Geheim spel nog niet hebt gelezen, kun je dat beter eerst doen (voordat je dit leest)…
Over echte meisjes en echte jongens
Het is best moeilijk, bedenken wat iemand een ‘echte’ jongen of een ‘echt’ meisje maakt. Het grootste verschil tussen meisjes en jongens is dat jongens een piemel hebben en meisjes een vagina. In de puberteit krijgen jongens en meisjes verschillende hormonen. Dat zijn eigenlijk de enige verschillen die vaststaan. Andere verschillen, zoals stoer zijn of juist lief, passen eerder bij een karakter dat iemand heeft. Ook kleuren hebben weinig te maken met wat je bent. Er zijn bijvoorbeeld veel jongens die van roze houden. Ook zijn er veel meisjes die blauw als lievelingskleur hebben.
Maar hoe zit het nou?
Er zijn veel mensen die vinden dat sommige dingen echt alleen bij meisjes horen, en andere dingen bij jongens. Daar had Evi last van toen ze in haar oude klas werd gepest. Ze voelt zich eigenlijk een meisje, maar vindt voetbal ook leuk. Het Nederlandse vrouwenelftal laat zien dat haar pesters ongelijk hadden. Het allerbelangrijkste is dat je doet wat bij je past. Wat je leuk vindt, heeft niets te maken met of je een meisje of een jongen bent.
Voor sommige kinderen is het extra moeilijk dat mensen iets vinden van ‘jongensdingen’ en ‘meisjesdingen’, of dat anderen bepalen wat echte meisjes of echte jongens wel/niet mogen/moeten doen. Zij voelen zich namelijk niet fijn in hun lichaam. Ze hebben bijvoorbeeld een piemel terwijl ze zich een meisje voelen, of hebben een vagina terwijl ze het gevoel hebben dat ze een jongen zijn. Met een moeilijk woord heet dat genderdysforie. Je bent dan in het verkeerde lijf geboren. Dat was zo bij de jongen in de film die Britt keek. Hij werd als meisje geboren, maar voelde zich een jongen.
Bij Evi was dit niet zo. Zij dacht dat ze haar ‘jongenskant’ moest verstoppen door alleen als Lars te voetballen. Haar ‘meisjeskant’ overdreef ze juist met make-up en jurkjes. Ze voelde zich een meisje, maar kreeg door de pesters het idee dat ze zichzelf niet mocht zijn om bij de ‘echte meisjes’ te horen.
En wat vind jij ervan?
Wat vind jij eigenlijk echt iets voor jongens? En wat vind je echt iets voor meisjes? Weet je ook waarom je dat zo vindt? En ken je misschien iemand (een kind of een volwassene) die juist iets doet, draagt of leuk vindt wat ‘voor jongens’ of ‘voor meisjes’ is, ook al hebben ze niet dat geslacht?
Tip voor iedereen
Het is goed om na te denken over hoe je over dit onderwerp praat. Zeg je wel eens ‘dat is voor jongens’ of ‘dat is voor meisjes’? Misschien voelt degene tegen wie je dat zegt zich daar niet fijn bij. Het lijkt dan alsof je zegt: ‘het is voor jongens, dus niet voor meisjes’ (of andersom). Je zou ook kunnen zeggen: ‘Normaal zie ik jongens zoiets doen, maar ik zie dat jij het ook kunt/leuk vindt’.
Kinderen als Evi zouden er in elk geval veel aan hebben als je hen niet uitlacht. Misschien vind je zelf ook wel dingen leuk of interessant die zogenaamd niet voor jou bedoeld zijn. Vraag op school eens of je het hierover kunt hebben. Wie weet ontdek je nog iets over de kinderen in je klas. Dat iemand die heel stoer is van breien houdt, bijvoorbeeld. Of dat iemand die heel stil en verlegen is heel goed hout kan bewerken en hutten kan bouwen. We hebben allemaal ‘jongenskanten’ en ‘meisjeskanten’. Je hoeft ze niet van elkaar te scheiden. Ze gaan prima samen.
Verder praten?
Heb je meer te vertellen of te vragen over echte meisjes en echte jongens? Heb je misschien het idee dat je in het verkeerde lichaam bent geboren? Of word je gepest om hobby’s of kleding die niet bij je zouden passen omdat je dan niet bij echte meisjes of echte jongens zou horen? Praat erover! Stuur een bericht, of bel of chat met de Kindertelefoon. Deze is er voor kinderen vanaf 8 jaar.
Kindertelefoon.nl | 0800-0432 (gratis nummer)
Pingback: Luisterboek Britt aan de bal - MaresaJacobse.nl